omslag titel

De Karl Franzens Universiteit in Graz

Geboren in 1965 in Graz (Oostenrijk), kinderjaren in Leibnitz (Südsteirische Weinstraβe) doorgebracht, opgevoed door haar Grosseltern, onderwijzeres Leopoldine Pfeifer en journalist en schrijver Hermann Pfeifer. Na de basisschool naar het Gymnasium in St. Veit a.d. Glan, bovenbouw en eindexamen Musikgymnasium 1983 in Althofen (Karinthië). Vanaf haar dertiende na schooltijd de opleiding voor koordirigent gevolgd. Op haar zestiende was ze de jongste koordirigente van Oostenrijk.

Na het gymnasium ging ze studeren aan de Karl Franzens Universiteit in Graz. Van 1983 tot 1987 studeerde ze godsdienstwetenschappen. Haar tweede studierichting was Germanistiek.

In 1995 behaalde ze de tweedegraads lesbevoegdheid Duits aan de Hogeschool Utrecht. Vervolgens studeerde ze Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam; ze studeerde af in 2001. In 2003 behaalde ze de eerstegraads lesbevoegdheid Duits (Hogeschool Utrecht).

Daarna volgde ze een supervisorenopleiding en een opleiding verandermanagement bij de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde in Utrecht.

In juni 2015 heeft ze in Darmstadt (Duitsland) een seminar gevolgd van het Institut Psychologie und Bedrohungsmanagement Radikalisierung und terroristische Gewalt - Prävention und Bedrohungsmanagement bei extremistischen Entwicklungen.